Ľahký Prevod.sk Reštaurácia cestou na Berninapass
 
Slovenský jazyk  English language Nachádzate sa tu:   Hlavná stránka>Strava>Taktické poznámky
 
 Hlavná stránka  Hlavná stránka   
 Čo je to vlastne tá cykloturistika  Cykloturistika?    
 rozbaliť menu Bicykel  Bicykel    
 rozbaliť menu Materiál  Materiál    
 rozbaliť menu Oblečenie  Oblečenie    
 rozbaliť menu Strava  Strava    
 Strava v tréningu    V tréningu    
 Strava v akcii    V akcii    
 Klasické cykloturistické menu    Klasické menu    
 Taktické poznámky k stravovaniu    Taktické    
         poznámky    
 rozbaliť menu Čo a ako zbaliť  Čo a ako zbaliť    
 rozbaliť menu Akcie  Akcie    
 rozbaliť menu Príprava  Príprava    
 rozbaliť menu Prevoz bicykla  Prevoz bajku    
 Malý cykloturistický zemepis  Miniatlas    
 Otázky a odpovede  Q&A    
 Tapety a tak podobne  Na stiahnutie    
 Ešte čosi navyše  Ostatné    
 Témy mimo témy :-)  O inom    
 Mapa stránok  Mapa stránok    
 Pre ľahší život s PC  Okienko            
      webmastera    

 
„Nielen chlebom je človek živý." - Jean Anthelme Brillat-Savarin

verzia pre tlač

Taktické poznámky k stravovaniu

Nasledujúce body majú pripomenúť pár jednoduchých zásad, pri dodržaní ktorých bude žalúdok spokojnejší a cykloturistický život krajší a veselší, aj keď sa práve kolesá nekrútia. Ako všetci vieme, k cykloturistike totiž patrí celých 24 hodín každého dňa na ceste, nie iba tie strávené v sedle.



1. Každý člen posádky by mal viezť jedno „nedotknuteľné" jedlo - t.j. železnú zásobu pre každý prípad (žiadny otvorený obchod, dlhý bivak kvôli zlému počasiu, nečakaný záchvat hladu...). Po jeho spotrebovaní ho treba bez váhania nahradiť novým!


2. Rezervu jedla a vody treba mať aj na víkend. Môžete stretnúť kopu supermarketov, ale zďaleka nie všade sú otvorené nonstop ako u nás. V niektorých krajinách (napr. Taliansko, Španielsko) je obedňajšia siesta, takže práve keď si chcete dať pauzičku, nie je kde. V Taliansku bývajú obchody zatvorené aj v pondelok popoludní, ako náhrada za prácu v sobotu. Jednoducho, radšej viezť kilo naviac, ako mať deci vody na dve hodiny.


3. Nie je dobré sa úplne spoliehať na profi výživu. Už v tréningu treba myslieť na to, z čoho budeme žiť počas akcie. Ak nechceme viezť príliš veľa potravín, je lepšie si vopred vyskúšať, ako nám to ide, ak si dáme na obed hamburger, pizzu s kolou, rezeň s hranolkami, nealko pivko, dve müsli tyčinky s čajom, instantnú polievku alebo akékoľvek iné, na trase bežne dostupné jedlo. Aby telo, rozmaznané špičkovými produktmi chemického priemyslu, neodmietlo poslušnosť. Kŕče v žalúdku, klipkajúce oči, ťažké nohy ani metabolické prestávky každých 10 minút cyklista ku šťastiu nepotrebuje.


4. Využitie miestnych zdrojov (nemyslím obhrýzanie korienkov ani varenie čaju z ihličia :-)) dokáže ušetriť kopu starostí už pri balení, v druhom slede aj kopu námahy pri šliapaní. Netreba zabúdať ani na zázračné účinky poriadneho jedla na psychiku. Ak sa zahlási „v najbližšej dedine obed!" je to iný pocit ako „do večera musíme vydržať".


5. Šetriť na jedle sa nevypláca. Hladný človek je mrzutý, nevládze, a tým stráca chuť a motiváciu pokračovať v námahe. Jeho nevrlosť dokáže pokaziť náladu aj ostatným. Je menej odolný voči prostrediu (napríklad ľahšie prechladne). Prestáva byť pozorný, čo je na ceste vždy riziko. A tak ďalej. Inak povedané, z dovolenky si máme priniesť kopu pekných spomienok, a nie žalúdočné vredy.


6. Nebyť hladný. Znie to jednoducho, ale ľahko sa na to zabúda. Keď už raz začne v bruchu škvŕkať, je neskoro rozmýšľať, koľko kilometrov je k najbližšej dedine. Tak ako piť, aj jesť treba priebežne.


7. Najlepšie sa je (nielen za jazdy) na rovine. Ak sa rozhodneme pre obedňajšiu prestávku v stúpaní, je lepšie sa po jedle ešte chvíľu poriadne vydýchať, aby žalúdok mal šancu aj niečo stráviť.


8. Alkohol na cestu nepatrí! Pivko pred spaním na dobrú noc, nech sa páči. Ale experimentovať s aperitívmi pri obede, alebo pohárikom na zahriatie hneď ráno je cesta do pekla. A ak je dôvod na prípitok, tak nech je naozaj iba symbolický. Zdravie a bezpečnosť sú na prvom mieste.

  Lepší hamburger s hranolkami, ako prázdne brucho.

Lepší hamburger s hranolkami, ako prázdne brucho.
Palmones, Španielsko, 2007


Potraviny kúpime aj v hypermarkete :-)

Potraviny kúpime aj v hypermarkete :-)
Granada, Španielsko, 2007


La dolce vita - talianska pizzeria.

La dolce vita - talianska pizzeria.
Livigno, Taliansko, 2005


Koniec sekcie Strava.

návrat na začiatok stránky

...pokračovať na: Čo a ako zbaliť...

návrat na hlavnú stránku

 
©: PD 2008+ | aktualizované: 25.1.2009 | otázky a pripomienky: lahkyprevodkontaktlahkyprevod.sk